Globale Seniorer

Et land – To stater

Af Per Bo

3.11.2023

Siden terrorangrebet på Israel fra Hamas den 7. oktober har den tilbagevendende konflikt mellem Israel og Palæstina eskaleret med mange tusinder af døde og sårede til følge. Og det fortsætter. Alle er klar over de alvorlige konsekvenser, men diskussionen her i Danmark drejer sig i alt for høj grad om, hvem holder du med ?
Vi ved, at det er sket før, og desværre ved vi også, at det vil ske igen. Med mindre!
Med mindre at der kommer et stop for vanviddet. Israel kan vinde militært. Men kan Israel vinde politisk? Flere og flere af Israels – sande – venner siger klart, at der kun er en politisk løsning. Det er ikke premierminister Netanyahus synspunkt. Tværtimod. Også mange israelske borgere siger, at den eneste langsigtede løsning er to-statsløsningen, som skitseret i Oslo-aftalen, som den israelske højrefløj saboterede. Den tidligere israelske ministerpræsident Ehud Olmert sagde i en udtalelse til Politiken den 23. juli i år, at han støtter en to-statsløsning. Og den tidligere Israelske ambassadør til Danmark og andre lande Ilan Baruch, der nu er formand for tænketanken Policy Working Group udtalte til Politiken den 6. august, at USA og Europa bør lægge pres på Netanyahu-regeringen. Han kom samtidig med denne dystre prognose: “Det eneste, der kan ændre udviklingen og sætte gang i en ny fredsproces lige nu, er vold og tilmed vold af et betydeligt omfang”.

Det er to personer, det er værd at lytte til.
Danmark og EU skal huske på, at Netanyahu har haft over 15 år til at finde en politisk løsning. Han er utroværdig. Både den nuværende USA-administration og EU bør presse på for at få gang i en fredsproces, hvor et af de vigtigste mål er en to-stats løsning.

For øjeblikket bomber Israel Gaza som revanche for terrorangrebet den 7. oktober. Det kan være, det løser et umiddelbart problem for Israel. Men det løser ikke det egentlige problem striden om delingen af det tidligere mandatområde Palæstina. Og bemærk at i skyggen af Gaza-striden er israelske bosættere i gang med at fordrive endnu flere palæstinensere fra deres boliger på Vestbredden og forværrer dermed situationen!

Nu bør EU træde i karakter. Danmark bør klart støtte Spaniens forslag til en Fredskonference ikke mindst, fordi Danmark ikke kan mistænkes for at være antisemitisk.