Globale Seniorers Europagruppe

Senest opdateret 27.3.2025
Prioriteringer for 2025/26
Europagruppens medlemmer har valgt nogle overordnede temaer, som vi gerne vil arbejde med både på EU-niveau, indenfor en region eller et enkelt land. Gruppen vil forsætte med at fokusere på konflikter og sameksistens og sætter desuden demokratiforståelse og klima på dagsordenen for vores aktiviteter.
EU’s udvikling som institution
Den samlede Europagruppe vil fortsat organisere møder om EU for alle interesserede GS-medlemmer så vi kan blive bedre informeret om EU som institution.
Gruppen ønsker at øge sin viden om forskelle og uligheder mellem de forskellige EU-lande – herunder de forskellige opfattelser af kærneværdierne i Europa.
I forbindelse med EU’s planlagte udvidelse vil gruppen gerne blive klogere på, hvordan de forskellige ansøgerlande står med hensyn til opfyldelse af Københavnerkriterierne, hvilke trin skal opfyldes og hvordan de forskellige ansøgerlande i øvrigt rangerer?
EU’s rolle og relationer i en verden i forandring
På grund af særligt USAs og de europæiske landes reaktioner på krigen i Ukraine og mellem Israel og Palæstina – særligt i Gaza men også på Vestbredden – er der opstået en voldsom kritik i det globale Syd af hykleriet i de vestlige landes forskellige reaktioner på de to konflikter. Hvordan bør EU´s rolle være i en verden hvor magtbalancerne er under stærk forandring?
Geografisk Fokus
Europagruppen har hvert år prioriteret nogle lande, vi har lyst til at arbejde mere i dybden med at blive klogere på. I 2019 arbejdede vi med England og arrangerede en studietur til Manchester med fokus på Brexit). Efterfølgende arrangerede vi studieture til Polen og Ungarn. I 2020 – 21 var der flere grupper der arbejdede med Øst- og Syd-Tyskland samt Rumænien. Tyskland-Ungarn-Rumænien mundede ud i en Central Europagruppe, der lavede en studierejse til Transylvanien i Vest-Rumænien og siden til Banatet i Nord-Serbien i foråret 2023. En helt ny gruppe ønskede at forstå konflikten i Nord-Irland bedre og arrangerede mange møder inden de gennemførte en studierejse til Belfast og Derry i september 2023. Denne studietur fokuserede meget på samtaler med forskellige organisationer om konfliktløsning og fredsskabelse efter en langvarig, hård og voldelig konflikt med mange civile ofre og hårdt ramte befolkningsgrupper med dybe sår, der endnu ikke er helet så lang tid efter freden blev sluttet.
Medlemmer af Europagruppen har i de sidste mange år oprettet mindre undergrupper som vælger at arbejde med en specifik region eller et land i Europa og selv prioritere hvilke aspekter de ønsker at fokusere på.
Balkan gruppen blev etableret i efteråret 2023. I både Ungarn, Rumænien og Banatet havde landegrupper valgt at lægge særligt fokus på jordrettigheder og ”landgrabbing” samt mindretalsbefolkninger og deres rettigheder. Disse foci fortsætter i den nuværende Balkangruppe, der har arbejde med Bulgarien og nu bevæger sig til Albanien.
Som en naturlig fortsættelse af Europagruppens fokus på Europas østlige grænsestater mod det store naboland Rusland er der også et ønske om at kigge nærmere på de Baltiske Stater – fortrinsvis Estland, Letland og Lithauen. En lille gruppe er ved at forberede en studierejse i løbet af 2025-2026.
Tidligere har nogle været interesseret i en studierejse til Italien. Og andre har udtrykt lyst til en studierejse til Georgien, som en af de stater der i december 2023 blev godkendt som ansøgerland til EU. Hvilke landegrupper der endeligt etableres omkring en mulig studierejse afhænger af medlemmernes eget aktivitetsniveau, energi og personlige kontakter.
Når en mindre gruppe medlemmer har dannet en arbejdsgruppe, diskuterer gruppen hvilke vinkler og problemstillinger, de vil prioritere at forstå bedre, så de efterfølgende kan arrangere foredrag med eksterne oplægsholdere og foreslå læsestof til individuel eller fælles læsning.
Forslag til studierejser udarbejdes hvorpå detailplanlægningen går i gang med fælles hjælp. Den vigtigste opgave for arbejdsgruppen er at finde emner og foredragsholdere til møder, der er relevante og interessante for hele Europagruppen – og andre GS-medlemmer; Foredrag og diskussioner skal give stof til eftertanke både for dem, der vælger at blive hjemme, og dem der gerne vil arrangere en studietur.
Læsegrupper er åbne for alle medlemmer af Europagruppen. I øvrigt informerer Europagruppen hinanden løbende om relevante artikler, spændende film og de mange møder, der afholdes af andre organisationer.
Studierejser
Hvis gruppens medlemmer er interesserede i en studierejse til et bestemt land og har lokale kontakter, der vil være behjælpelige med at arrangere møder og andre aktiviteter, er det oplagt at danne en rejsegruppe. Gruppen vælger selv, hvordan de vil varetage alle de konkrete rejseforberedelser, men kan få generelle råd og vejledning hos AktivitetsTeamets medlemmer. Nogle bestiller rejsen gennem et rejsebureau, andre organiserer selv deres rejse. Erfaringer har vist at det er nemmest at rejse i en grumaks 10 personer, men det afgøres af gruppen på maksimalt 10 personer. Medlemmer af Europagruppen tilbydes deltagelse i sådanne rejser efter først-til-mølle- princippet men må selv deltage aktivEn studietur varer normalt ca. 5-7 dage.
For at dele rejseoplevelser og indtryk fra studierejser med andre GS-medlemmer, sender vi ‘postkort’ til GS’ hjemmeside og laver en fælles afrapportering til et Europagruppemøde, hvor alle kan kommentere og sætte indtryk ind i en større kontekst.
NYT: Digitale samtaler
I 2024 vil Europagruppen forsøge at arrangere flere Zoom samtaler om konflikter og sameksistens, demokratiforståelse og klima. Vi vil også prøve at arrangere opfølgende zoom samtaler med folk vi tidligere har været i kontakt med på vores studierejser.t i landegruppens forberedelse.
Europagruppens arbejdsgrupper: Europa generelt: Nina Ellinger (ninaellinger@gmail.com), Ole Aabenhus, Nina Wernberg, Marie Thun, Gizella Olah, Vibe Jakobsen, Finn Hansson og Viggo Brun
• Europa Cafeen / Ole Aabenhus ( oleogki@gmail.com ), Nina Wernberg og Nina Ellinger (n
• Balkan / Marie Thun (marie.thun@gmail.com) og Gizella Olah
• Nord Irland opfølgning/ Ole Aabenhus (oleogki@gmail.com)
• Tyskland / Marie Thun (marie.thun@gmail.com)
• Baltikum / Vibe Jakobsen (vibe.f.jakobsen@gmail.com) og Nina Ellinger
Kontakt
Europagruppen har cirka 32 medlemmer på sin e-mailliste. Hvis du er interesseret i at vide mere om Europagruppens arbejde, kan du henvende dig til Nina Ilona Ellinger (ninaellinger@gmail.com) mobil 25751135. Ring så vi kan få en snak og du kan få tilsendt information direkte.