Globale Seniorer

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Fred, retfærdighed, stærke institutioner og global bæredygtighed

april 25, kl. 13:30 - 16:00

Gratis

– Et arbejdsmøde i Globale Seniorer

 

Hvordan kan GS arbejde for fred, retfærdighed og stærke internationale institutioner og samtidig medvirke til at sikre, at hele visionen om global bæredygtighed fastholdes?

Vi inviterer alle interesserede medlemmer til et første arbejdsmøde for at brainstorme og udveksle ideer om hvordan vi Globale Seniorer kan tænke os at arbejde imod tidens store udfordring: de langvarige og opblussende krige, væbnede konflikter, endeløs uretfærdighed og svækkede internationale institutioner, samtidig med at vi fastholder den globale dagsorden om bæredygtig udvikling, der ikke er mindre vigtig selvom tiden er præget af konflikter og krig.

De digitale medier er fulde af breaking-news mens de trykte medier bringer langhårede analyser hvor kloge mennesker diskuterer krig, oprustning og konsekvenser af krigene i Ukraine og Gaza på de omgivende lande og deres allierede. Der fokuseres på om vi har nok kapacitet til at producere flere våben? Hvordan kan vi sikre at den rigtige side vinder krigen? Men det vigtigste spørgsmål diskuteres ikke meget: Hvordan kan vi sikre  freden – at krigen afsluttes med en fredsaftale, som alle involverede parter kan godkende, og som støttes af FN’s sikkerhedsråd?

Politisk sker der en klar højredrejning i mange lande i disse år. Både i og udenfor Europa – skønt resten af verden normalt ignoreres når vi snakker EU/UK og USA…  I år er afholdes en række nationale og overnationale valg der vil få stor betydning  i de kommende år. Der er landdagsvalg i Sachsen, Thüringen og Brandenburg i det tidligere Østtyskland, hvor AfD spås at blive det største parti, der er valg til Europa Parlamentet i juni og sidst, men ikke mindst, er der et præsidentvalg i USA med  store konsekvenser for resten af verden.

Til FN’s Sikkerhedsråd skal der vælges fem nye lande for 2025 – 2026 og Danmark arbejder intenst for at få en plads ved højbordet. Finland, Sverige og Norge har både forskningsekspertise og politisk prioritering af fred, diplomati og konfliktløsning. Har vi i Danmark den nødvendige faglige kompetence efter Anders Fogh Rasmussen fik nedlagt Copenhagen Peace Research Institute, COPRI,  i 2001? Og har fred en tilstrækkelig folkelig opbakning her i landet?

Hvad ved vi? Hvad vil vi vide? Hvem vil vi snakke med? Hvad kan vi gøre? Hvordan vil vi styrke fred, retfærdighed og internationale institutioner?

 

Forslag til temaer til drøftelse på mødet den 25. april

– Hvordan kan GS medvirke til at arbejdet for fred, retfærdighed og stærke internationale institutioner, der kan sikre    menneskerettighederne, opprioriteres af både danske politikere og bredt i den danske befolkning?  (Verdensmål 16).

– Hvordan kan GS medvirke til revitalisering af det globale partnerskab for bæredygtighed og styrke arbejdet med at nå målene? Også her er både det danske politisk liv og den danske offentlighed i fokus.  (Verdensmål  17).

– Hvilke institutioner her i landet og i det nordiske landskab kan vi samarbejde med og lære af i forhold til de opgaver?

Danmark: Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC, KUA), RIKO, Den grønne ungdomsbevægelse, Organisationen NEJ til oprustning, – JA til bæredygtig sikkerhedspolitik, FN-forbundet m fl.
Nordiske lande:  PRIO (Oslo), TAPRI (Tampere), Ålands Fredsinstitut, SIPRI (Stockholm), Afdelingen for Freds- og konfliktforskning (Universitetet i Lund) m fl.

Vel mødt til en konstruktiv debat!

Lars Josephsen og Nina Ellinger

 

Detaljer

Dato:
april 25
Tidspunkt:
13:30 - 16:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategorier:
,
Begivenhed Tags:
,

Arrangør

Bestyrelsen
Email
globaleseniorer@gmail.com

Andet

Uddrag fra arrangør
GS Arbejdsmøde: Hvordan kan GS arbejde for fred, retfærdighed og stærke internationale institutioner (mål 16) og samtidig medvirke til at sikre, at hele visionen om global bæredygtighed fastholdes (mål 17).

Sted

Byens Hus, Store Claus
Hellerupvej 24 Hellerup 2900 Danmark + Google Maps
Se Sted hjemmeside