Studietur til Afrika – Ghana?
Afrika arbejdsgruppen har diskuteret mulighederne for at arrangere en ny studietur. Man behøver ikke være tilmeldt Afrikagruppen for at deltage. Alle interesserede globale seniorer er velkomne. Ghana er blevet nævnt som en interessant mulighed. Gennem Jane Bartholdy har vi fået kontakt til Kwabena Asare Nyako, som har en lang række spændende kontakter og evt. vil indgå i samarbejde om en studietur. For at få indtryk af interessen i GS vil vi derfor gerne holde et indledende møde.
Ghana er interessant af mange grunde.
Politisk
Ghana var det første afrikanske land som fik uafhængighed 6 marts 1957 med Nkrumah som første Præsident. Nkrumah var bl.a. stærkt optaget af at skabe afrikansk enhed i form af først Organisationen af Afrikanske Stater (OAS), som senere blev til den Afrikanske Union (AU). I dag er Accra bl.a. vært for AfCFTA (African Continental Free Trade Area), som vi kan prøve at få en aftale med.
Dansk historie og danske forbindelser
Historisk har Danmark haft forbindelse til Ghana – tidligere Guldkysten, hvor man anlagde et antal forter som led i interessen for salg af guld og elfenben og ikke mindst slaver. Fortet Christiansborg blev taget i brug som præsidentbolig af Nkrumah. Vi vil kunne besøge fortet og høre om dets historie og evt. møde dansk/ghanesiske efterkommere.
Efter selvstændigheden har der været mange samarbejdsprojekter mellem Ghana og Danmark, både gennem Danida, danske universiteter og NGO’er ,og det vil være hensigten at forsøge at få indblik i nogle af disse dels som forberedelse og dels under besøget
Klimaforandringer
Ghana var i mange år verdens førende kakaoproducent. Sammen med Elfenbenskysten produceres her omkring 60% af verdens kakao. Klimaforandringerne rammer imidlertid kakaoproduktionen hårdt på grund af sygdomme forårsaget af perioder med kraftig regn. Ghana har også værdifulde mineraler, bl.a guld. Intensiv minedrift har imidlertid også skabt forurening af mange floder. ”Galamsey” (gather and sell ) er et vigtigt nutidigt begreb i Ghana, som en stor del af befolkningen er meget utilfredse med. Begrebet refererer til ulovlig småskala minedrift, som bidrager til at forurene drikkevand og floder. Det vil derfor være relevant at få et møde med lokale miljøorganisationer.
Kvinder og kvindeorganisationer
Ghana er som mange afrikanske lande ret mandsdomineret, men der sker fremskridt. Ved valget i 2024 fik landet sin første kvindelige vicepræsident Jane Naana Opoku-Agyemang. Som mange andre steder i Afrika etableres stærke kvindesammenslutninger, som forsøger aktivt at sætte aktivt ind overfor klima og miljøudfordringerne. GWAT (Ghanian Women in Agroecology and Territorial Markets) er en ny organisation som vil arbejde for at styrke kvinder, som ønsker at fremme agrøkologi som en af løsningerne på udfordringerne med klimaforandringer og fødevaresikkerhed og det ville være vældig interessant at komme i kontakt med dem.
Mange andre vinkler kan inddrages. Det vil kunne diskuteres på mødet. På en GS-studietur forventes det at deltagerne deltager aktivt i planlægningen. Evt. spørgsmål kan sendes til jksteensen@yahoo.com.
vh
Afrika Arbejdsgruppen