Globale Seniorer

Indlæg

På denne side finder du alle indlæg, som har været offentliggjort på Globale Seniorers hjemmeside.

Den glemte konflikt i Vestsahara

Verdenssamfundet, herunder Danmark, har alt for længe gjort alt for lidt for at løse Vestsahara-konflikten. I årtier har flygtninge levet i lejre, der er sket alvorlige brud på menneskerettighederne og nu skyder parterne igen på...

Pragmatisk idealisme.

Per Bo har med interesse læst SVM-regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Spændingsfeltet mellem idealisme og pragmatisme er interessant.

Hvornår har ‘vi’ en stat?

Det kunstige spørgsmål om, hvorvidt Ukraine er en ”rigtig” stat, er atter til debat efter at Kinas Frankrigs-ambassadør har ytret sig om spørgsmålet.

Flertalsafgørelse i EU i militære anliggender?

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede forleden en ny strategi for dansk udenrigspolitik under deviser som “Vi må ikke være naive” og “pragmatisk idealisme”.

Intet om os uden os!

Aaja Chemnitz, IA, vil hellere arbejde for at løse de presserende problemer inden for uddannelse, det sociale område og erhverv og økonomi i Grønland, end at skubbe på for formel selvstændighed.

Stemning fra Paris GS rejses 2023

Mere fra Paris

Birte Siim var inspireret af møde i OECD om migration og integration i Europa og beretter her om mødet med Claire Charbit som er chef for enheden "Territorial Dialogues and Migration".

GS besøg OECD 2023. Foto: Nina Wernberg

Studietur til Paris

16 GS medlemmer besøgte i april OECD og UNESCO i Paris. Henrik Secher Marcussen har sendt en beskrivelse af møde med Ulrik Vestergaard, Vicegeneralsekretær i OECD.

Kan du holde på en hemmelighed?

Henrik Døcker reflekterer over behovet for at holde noget hemmeligt og over forholdet mellem, hvad der er privat, fortroligt og offentligt.

Det går godt på Færøerne…

Færøerne klarer sig godt, og de fleste vil gerne fortsætte udviklingen frem mod fuld selvstændighed. Men ifølge Sjúrður Skaale bør processen gå stille og roligt. Og måske er det vigtigste for færingerne lige nu, at...

Borgernes Europa Topmøde

FIC og Foreningen Norden inviterer til Borgernes Europa Topmøde, som afholdes for 10. […]

The War between Ukraine and Russia

Den 27. marts kl. 19.30 har Den Internationale Højskole i Helsingør inviteret Flemming Splidsboel til at tale om krigen mellem Ukraine og Rusland. Foredraget er på engelsk.

Unheard voices of Crimea

Konference på Christiansborg den 21. marts, kl. 17-19. Markering af den illegale anektering af Krimhalvøen for 9 år siden med 2 talere fra Krim.

Foto: Pixabay

Får Danmark plads i FN’s Sikkerhedsråd

Hanne Christensen, FN-reform analytiker og tidligere ansat i FN har sendt denne artikel i anledning af, at Danmark i 2022 lancerede sit kandidatur til Sikkerhedsrådet i 2025-2025.

Arktisk råd sat på pause

Arktisk råd er ikke suspenderet - kun sat på pause. Det var et af hovedbudskaberne i et webinar, som DIIS holdt 15. februar 2023 om Ukrainekrigens indflydelse på samarbejdet i Arktisk Råd

Den store stedfortræderkrig

Henrik Døcker giver os en hel række historiske eksempler på hvad en stedfortræderkrig er. Den russisk-ukrainske krig er en af slagsen.

Reservér datoen 23. marts

Globale Seniorer holder sin 10. generalforsamling i år den 23. marts. Nøjagtigt 10 år og 10 dage siden stiftelsen den 13. marts 2013.

Regeringens udenrigspolitik

Per Bo kommer her med en kommentar til det udenrigspolitiske kapitel i regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering.

Krig – besættelse – fremmedherredømme

Henrik Døcker tager begreberne krig, besættelse og fremmedherredømme under behandling og refererer til forskellige besættelser - også krigen i Ukraine.

Verdensmålsugen 2023

Verdensmålsugen afholdes den 31. januar – 3. februar. Verdensmålsugen er en tilbagevendende begivenhed, […]

Globale Seniorer ønsker
Godt nytår

Globale Seniorer ønsker medlemmer og samarbejdsparter Godt Nytår. Se også Nina Ilona Ellingers Nytårshilsen til medlemmerne.

Ytringsfrihed og massekommunikation

Ytringsfrihedens grænser er et klassisk debatemne i demokratiske stater, men begrebsforvirringen er vokset alarmerende i vor tid. Henrik Døcker reflekterer i dette indlæg.