Globale Seniorer

Hilsen fra Betlehem

I går kunne vi høre fjerne bombebrag

Marked i Betlehem. Foto Viggo Brun

Viggo Brun og Nina Ellinger 9.10.2023 kl. 11:00

Vi tre Globale Seniorer – Lis, Nina og Viggo – sidder på et hotel i Betlehem sammen med tre medlemmer af Betlehems Venner og håber at komme afsted med et fly fra Tel Aviv i aften, til trods for at situationen ser kaotisk ud i lufthavnen, og de fleste check-points fra Betlehem og Vestbredden ind til Israel er lukket. Et checkpoint er tilsyneladende åbent. Vi har fået en lokal taxachauffør til at køre os om et par timer. Vi er flyttet ind i byens bedste hotel der er fuldt af pilgrimme og turister der griner, larmer og opfører sig som om alt er normalt. Men i går kunne vi høre fjerne bombebrag og fornemme at det ulmer under overfladen. Der er generalstrejke på Vestbredden i solidaritet med Gazas befolkning. Alle butikkerne er lukkede og folk holder sig mest indendørs, men ellers ser her fredeligt ud. Vi har fået et godt indblik i palæstinensernes situation og den historiske kontekst, og israelernes – specielt settlernes – konsekvente brug af vold for at udvide koloniseringen af nye områder. Det er ret forudsigeligt at det måtte eksplodere på et tidspunkt – uden at det skal undskylde Hamas’ brutalitet overfor civile, endsige Israels brutale respons.

”Et uprovokeret angreb kaldte Biden raketangrebene fra Gaza i lørdags. ’Uprovokeret!’ – efter 75 års besættelse hvor palæstinenserne har mistet alt: jord og hjem, og familiemedlemmer er spredt for alle vinde.” Sådan udtrykte en ældre palæstinenser sig, der i årtier har arbejdet i Betlehem med menneskerettigheder, demokrati, konfliktløsning og ikkevoldelige metoder. Og han fortsatte, ”Vi er imod lørdagens angreb og vold mod civile. Men hvis man trænger mennesker op mod en mur og tager alt fra dem, hvilken reaktion forventer man? Hvordan kan man kalde de palæstinensiske angreb uprovokeret?”

I skal ikke være bekymret for os, kære venner, men være bekymret over hele situationen i Palæstina, Israel og Mellemøsten.