Sven Herting fortæller om sin tre ugers rundrejse
i Kina fra den 23. august til 14. september 2024
Shanghai cykelbud. Eget foto.
Min rejserute gik fra Shanghai over Suzhou, Nanking, Hong Kong og Macau – og så tilbage til Shanghai. Mine indtryk stammer således fra disse store østkinesiske byer, men ikke Peking.
At den kinesiske befolkning er så kæmpe stor, mærkede jeg ved, at der altid var store mængder af mennesker. Det landsdækkende kulturmuseum i Shanghai var på en almindelig arbejdsdag fyldt med tusinder af besøgende kinesere. Også metroen, billetkøer, kæmpelange toge var normalt fyldt til randen.
Økonomisk var Kina kommet imponerende langt. Klynger af 25/30 etagers højhuse sås ofte i byerne og på landet. Dertil kom meget højere skyskrabere, hvor den højeste i Hong Kong faktisk ragede op i en sky. Enorme broer, vejudfletninger, stationsbygninger, underjordiske metroanlæg. Mængden af biler var også enorm og afspejlede, at levestandarden var god.
På den anden side mærkede jeg den økonomiske krise. Investeringerne og ejendomspriserne var faldende, og jeg så højhusbyggerier, hvor byggeriet var standset. Årsagen er bl.a. utilstrækkelig efterspørgsel bl.a. fra Europa, hvilket medfører arbejdsløshed, kunstige jobs m.v. Arbejdsstyrken anvendes uhensigtsmæssigt, og anvendes i overdimensioneret kontrol, som gadefejere, ansatte uden egentlige arbejdsopgaver.
Regeringen er ikke klædt på til at løse den økonomiske krise – f.eks. prøver den at øge efterspørgselen på forbrugsvarer ved at kræve, at forretninger holder åbent om natten.
Den officielle politik er kritisk overfor Europa. Men i befolkninger hersker der stor interesse for vestlig levestil og idéer f.eks. reklamesproget, varemærker (Gucci, VW), frisurer, klædning, bonmots, dagligliv med caféer og Starbucks (som afløsning for de tidligere brætspil). Personligt følte jeg ingen afstandtagen, snarere var jeg priviligeret takket være min fremskredne alder og herkomst fra Danmark.
Hvad angik Hong Kong og Macau blev jeg overrasket over,
at der herskede større adskillelse fra China Mainland end forventet. Vi kan frit rejse ind i de to distrikter; først ved indrejse til Mainland kræves visum; området har sin egen møntfod ( Hong Kong Dollar). På Macau er portugisiske stadig hovedsproget.
For stemningen spillede krigene i Ukraine og Mellemøsten ingen rolle, valget i USA en mindre rolle. Til gengæld var Afrika helt centralt, – illustreret ved den dengang igangværende kongres for Africa China Council for næsten alle afrikanske statsledere samlet til møde i Peking.
Parallelt hermed var der på det omhandlede museum i Shanghai en udstilling om det gamle Ægypten.
Derudover var dette museums udstilling samlet om Kinas mange minoriteters klædedragt i modsætning til tidligere tiders koncentration og forherligelse af det dominerende Han folk. Betænkeligt var, at der på museerne ikke fandtes nogen bøger; i museumsshops solgtes udelukkende Anders And og pyramiderne o. lign. juks.
Nettet spiller en meget fremtrædende rolle med de muligheder for manipulation, som det giver. Brugen af iPhone var endnu mere fremtrædende end herhjemme, og mange dagligdags funktioner ligger her. Det passer godt med at papiraviser er næsten fortid. Hoteller, lufthavne o.lign. har ikke længere papiraviser. Mangelen på disse medfører, at det for brugerne/borgerne er vanskeligere at bevare sikre oplysninger på længere sigt.
Formelt set er der opmærksomhed om klimatruslen. Hotellerne o.lign. taler om deres grønne omstilling, men i det daglige liv er der endnu mindre opmærksomhed på omstillingen end her hjemme. F.eks. er tidligere tiders mængde af cyklister nu afløst af myriader af forurenende scootere, som kører overalt – i alle retninger.
Skyskrabere i Hong Kong. Eget foto.
Den almindelige kineser oplever jeg som venlig og hjælpsom (dog kan personer i en funktion undertiden være køligt afvisende).
F.eks. fulgte en banefunktionær mig helt ned på perronen; en dame vendte og fulgte mig den modsatte vej for at vise mig til rette. Men man må gøre sig klart, at jeg havde kontakt med de kinesere, som var åbne og interesserede, og ikke med dem, som var negativt stemt overfor Vesten.
Udover Shanghai og Hong Kong var engelskkundskaberne non existent.
Sven Herting
Udgivet 17. oktober 2021