Globale Seniorer

Studietur Eisenach

En gruppe på 11 Globale Seniorer besøgte Eisenach i perioden 10-16 oktober 2021.

Eisenach har ca 42.000 indbyggere og ligger i Thüringen i det østlige Tyskland. Besøget fandt sted efter kanslervalget den 26.9.21. Traditionelt er der ca. 25% i Thüringen, der stemmer på Alternative für Deutchland (AfD), men ikke i Eisenach og omegn, hvor Die Linke har flertal.

Formålet med turen var, gennem dialog med unge og ældre, at fornemme, hvordan folk opfatter genforeningen og hvilke sociale, økonomiske og politiske udfordringer de står overfor i dag.

Gruppen havde forberedt sig gennem læsning og diskussion af bøger og artikler om Tyskland efter genforeningen. Endvidere gennem 2 eksterne oplæg ved Per Øhrgaard, Professor CBS: (1) om Tyskland efter genforeningen og resultatet af Treuhan agenturets arbejde i forbindelse vurdering og opkøb af østtyske virksomheder og (2) om Tyskland efter kanslervalget i 2021.

I samarbejde med en person fra byens lokale administration blev der udarbejdet et program, som omfattede:
• en rundvisning i Eisenach som fokuserede på byens historie.
• et besøg på en Grænsebro, hvor grænsebevogtningen fra DDR-tiden blev illustreret og hvor det er planlagt at bygge en lokal udstilling om grænseforholdene, så denne viden også kan fastholdes fremover.
• et besøg på Rådhuset, hvor vi mødtes med en tidligere overborgmester og et byrådsmedlem, og hvor vi fik lejlighed til at diskutere de sociale og politiske forhold efter genforeningen sammenholdt med DDR-tiden.
• et besøg på Automobilmuseet, hvor historikeren Jessica Eisner (ph.d-studerende og ansat på Automobilmuseet) fortalte om arbejdernes historie og bilindustriens betydning for Eisenach.
• et besøg på Wartburg slottet, hvor Luther opholdt sig en kort overgang mens han oversatte det Nye Testamente.

Christopher Leaunert, Eisenach Rådhus
Foto: Nina Wernberg

Men frem for alt havde vi mange samtaler med vores guide Christopher Leaunert (31 år og leder af byens arkiver) og Jessica om, hvordan det er at være ung i det østlige Tyskland. 

Samlet set efterlader studieturen os med det indtryk, at de væsentligste problemer efter genforeningen er lave lønninger og større arbejdsløshed, specielt efter lukning af Wartburg Automobilfabrik i 1990. Fabrikken beskæftigede ca 10.000 arbejdere og den nyetablerede Opel samlefabrik opslugte kun 1.600 og nu planlægges det også at lukke den med årets udgang – forståeligt nok, ikke uden protest fra indbyggerne i Eisenach. Lønningerne er stadigt lavere i den østlige del, og en del yngre med akademisk baggrund vælger at flytte til den vestlige del, hvor de kan tjene mere. Man oplever også at folk fra vest ser ned på dem fra øst. Til gengæld synes livet, specielt for børnefamilier at være mindre hektisk i den østlige del, hvor der er bedre muligheder for børnepasning. De nævnte problemer til trods, påskønner alle, specielt den lidt ældre generation, friheden.

Medlemmer af gruppen har sendt en række postkort fra Eisenach, som kan læses her:

Postkort fra en tidligere grænsestation

Postkort fra besøg i Goldener Löwe

Postkort fra Automobilmuseet Wartburg

Postkort fra besøg på Rådhuset

Artikel om GS besøg på Rådhuset i Eisenach

Christopher Launerts bog om byen Eisenach – gestern und heute som lige er udkommet og kan købes hos Saxo.