Temagruppe: Klima- og miljø
Temagruppen Klima og miljø udspringer af globale Seniorers aktiviteter indenfor verdensmålene. Verdensmålene er FNs ramme fra 2015 for en fælles global udvikling, som forsøger at guide verdens lande i en fælles retning. Der er 193 lande, som har tilsluttet sig verdensmålene, og arbejdet fortsætter, men det går langsomt. Målt i forhold til udslip af CO2 går det alt for langsomt og konsekvenserne er hurtigt stigende.
Verdensmålene er ikke fortid, de er vores fælles fremtid. De er vores eneste fælles globale arbejdsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stoppe klimaforandringerne og miljø ødelæggelser. Det er nødvendigt at bringe dem tilbage i rampelyset, men med mere fokus på de største udfordringer. Derfor har temagruppen valgt at arbejde med klimaforandringer og miljø i verdensmålenes ramme.
Vores fokus er på kommunikation og engagement, og det giver sig udtryk i form af åbne møder med:
- Kulturpersonligheder som formidler kunstneriske og kreative udtryk i samfundsdebatten i relation til emner der knytter op om klima og miljø.
- Vidensformidlere som giver viden og forståelse fra forskningsverdenen
- Erhvervslivets repræsentanter fra f.eks. industri, turisme, landbrug og fiskeri som både repræsenterer vores arbejdspladser og det økonomiske grundlag, og bidrager til en væsentlig del af klimaændringer og miljø påvirkninger
Et uddrag af møder, som vi har arrangeret eller været medarrangører af er følgende møder:
- Jørgen Steen Nielsen fra Information – historisk overblik over barrierer og muligheder fra OOA til Klima
- Sunita Narain, indisk miljøaktivit og rådgiver, Kampen som klimaaktivist I Indien
- Maja Lukas , forfatter og grøn forfatter aktivist. Om overvejelser ifm miljø demonstration. Mødet har været støttet af 1.Maj Fonden.
- Sten Melsom, energi aktivist, Dansk energi forsyning med særlig fokus på muligheder for at tilpasse løsninger og lovgivning så dansk energi kan blive bærredygtig og selvforsynende
- Bjarne Olsen, energiaktivist i Svendborg : Sydfyns Energi Hub, nøglen til effektiv energi og klima omstilling?
- John Christensen, UNEP direktør om FN organisationers arbejdsprocesser ved opfølgning på FN vedtagne tiltag indenfor Klima og Miljø
Derudover har et par arbejdsgrupper arbejdet udadvendt med avis indlæg og dialog med kommunale politikere:
- Arbejdsgruppe I, som har arbejdet med Fyn som eksempel på mulig selvforsyning af grøn energi. En række studiemøder frem mod indlæg I Fyns Tidende og præsentation for udvalgte fynske borgmestre.
- Arbejdsgruppe II, der har skrevet om udfordringer i fjernvarmesektoren og mulige veje mod væsentlige reduktioner af CO2 samt om grøn brint som eksport eventyr kontra ressource i det hjemlige elnet og energiforsyning.
Vi håber, at nogle flere bliver nysgerrige og får nogle aha-oplevelser, der kan føre til mange diskussioner i små og større sammenhænge, og ønsker at deltage aktivt, sammen med os.
Kontaktperson: Asbjørn Andersen, AAN@Asaconsult.dk



