Globale Seniorer

‘Toxic’ is the keyword

Et nyt postkort fra Nordirland

Ole og Ki Aabenhus                                                                                                   24.9.2023

‘Toxic’ – det er, hvad Dale Patterson, assistent i et rent-a-car firma i Derry, kalder situationen i Nordirland. Vi har afleveret en bil, det er sidste dag i Nordirland, og han kører os til byen, så vi kan komme til lufthavnen i Dublin med bus.

Udtrykket ‘toxic’ kommer egentlig fra, at der for kort tid siden er fundet giftige blåalger langt over de tilladte max-grænser i søen Lough Neagh, hvor 40 pct. af Nordirlands drikkevand kommer fra. “Ingen gør noget ved det, for der er ingen regering i Nordirland”, forklarer han. Det hænger sammen med, at protestanter i unionist-partiet DUP blokerer for, at katolikkerne i det republikansk-irske Sinn Fein kan overtage posten som førsteminister, sådan som reglerne er under ‘Good Friday’ (Langfredags-) aftalen. Det var ellers den, der for 25 år siden fik sat en stopper for den voldelige konflikt i Nordirland.

Dale var 6 år gammel, da ‘Good Friday Agreement’ blev til, så han har aldrig rigtig oplevet volden under ‘The Troubles’. Men situationen i dag er stadig ‘toxic’, siger han, for spændingerne er der stadig. Dale elsker fodbold, men der er ingen penge til sporten, fordi unionisterne identificerer sig med britisk fodbold (‘soccer’), mens republikanerne af princip går ind for irsk-gælisk fodbold, der ligner en blanding mellem ‘soccer’ og rugby. Altså bliver det aldrig til noget med, at Nordirland kan markere sig i international sport.

Hvad med et forenet Irland, spørger vi. “Det tror jeg ikke på”, siger Dale. “Der er alt for mange protestanter med gammeldags britiske værdier. Og så er der nogle britiske velfærdsordninger, der gør det bedre at bo heroppe i nord. Vi har boligtilskud, arbejdsløshedsunderstøttelse og et sundhedssystem, der er både bedre og billigere for almindelige mennesker. Det vil folk ikke give slip på”.

Selv kommer han fra et katolsk hjem. “Men heldigvis gav mine forældre mig en opdragelse, hvor de ikke påduttede mig et bestemt synspunkt i konflikten heroppe. Og alligevel har jeg arvet ‘The Troubles’. De gamle spændinger er giftige ligesom vandet i Lough Neagh, og de gennemsyrer alt. Toxic is the keyword”.